Backpackerna - Ner i en tunnel


Ja då var det dags för den sista utflykten, Cu Chi Tunnlarna.

Cu Chi tunnlarna i Vietnam - en historisk stridszon
"Cu Chi tunnlarna" är ett otroligt stor underjordiskt tunnelsystem som ursprungligen sträckte sig ända från Ho Chi Minh City till den kambodjanska gränsen. Sydvietnams Nationella befrielsefront, FNL, använde dessa tunnlar för att ta kontrollen över ett stort landsbygdsområde omkring Saigon. Tunnelsystemet användes ursprungligen som bas för de räder som befrielserörelsen utövade mot den franska kolonialmakten. Därefter följde vietnamkriget och då användes tunnlarna istället av FNL mot amerikanarna.

Tunnlarna möjliggjorde för Vietnameserna att göra räder mot de amerikanska trupperna på alla tänkbara och otänkbara ställen, också direkt i amerikanarnas s.k. "säkrade zoner". Amerikanarna led stora förluster då de försökte säkra Cu Chi området pga av tunnlarna och till slut så bombarderades detta område mycket kraftigt med tungt artilleri. Området kom sedan att kallas för "järntriangeln" pga av den totala ödeläggelsen. Tunnlarna klarade sig trots detta bra och de kan därför besökas idag."


Man kunde gå ner och krypa i vissa delar av tunnlarna och komma upp på ett annat ställe, men det vågade inte Johanna göra. Henke är ju ganska lång så det var en aningen trångt för honom.

Jo på hotellet de bodde på blev det beslutna på pengar i sitt rum, det var under tiden de var iväg till Cu Chi Tunnlarna. 

Ingen stor summa, men likväl 500 000 VND. Detta påpekade de för personalen på hotellet och som skulle undersöka vad som hänt och de lovade att Johanna och Henke skulle få tillbaka sina pengar när de checkade ut.

Jag frågade Johanna om de fick tillbaka pengarna och de hade de fått. Men hur trist är inte det att man inte ens kan ha sina saker i fred på sitt hotellrum?

Hotellet de bodde på hette Ngoc Ha Hotel Saigon

Nu har Johanna och Henke tagit sig till Thailand och Koh Chang och fortsättning följer därifrån......

Just det, måste bara berätta - en kompis till Johanna och Henke blev attackerad av en nålfisk på stranden i Koh Chang. 

Hen var ute i vattnet, inte speciellt djupt, när hen plötsligt kände något vid axeln som gjorde ont och det lät som om någon sköt. 

Hen kommer upp ur vattnet och de blöder som bara den. Nålfisken hade attackerat och träffat en muskel kring armhålan. Det blev ett väldigt illa sår som fick sys både invändigt och utvändigt.

Nålfisken kan simma i en hastighet på 60 km/h och den har sån styrka att den kan punktera en lunga. 

Under omständigheterna mår hen bra, men har ont och får äta starka smärtstillande samt antibiotika, Nålfisken har även ett gift i sig som den utsöndrar när den attackerar.


2 kommentarer:

 1. Testar att skriva några ord igen. Läser ju alltid din blogg men har hittills inte kunnat kommentera. Spännande att få åka med på ungdomarnas resa och ser fram mot ditt flygäventyr
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Kul att det fungerar att kommentera för dig nu.
   Är glad att du läser min blogg. Du är alltid lika välkommen. Kram

   Radera

Skriv gärna en kommentar.
Vid rutan kommentera som kan ni välja namn/webadrsss - då kan alla kommentera.
Kram

Använder Blogger.