Vad beror Spinal Stenos på?

Vad är Spinal Stenos?

Jag brukar googla runt och ta reda på fakta när det gäller mina ryggproblem, dels för att se vad jag kan göra själv för att lätta på smärtan och dels vad det finns för hjälp att få. Ni kan kalla mig googledoktorn. :-)

När jag ändå skriver kan jag passa på att länka till en sida där man kan klicka på en kropp, sen kommer det upp massor med orsaker som är kopplade till ryggen.


Internet och alla dess sökfunktioner är fantastiska och jag vet till och med läkare som "googlar" när de är osäkra...för hur det än är, är man inte specialist inom ämnet, då kan man inte allt om allt.

Först och främst: Spinal stenos debuterar vanligen i 60-70 års åldern men kan även finnas hos yngre individer. Jag är 46 år.

Vi kan börja hur det kommer sig att vissa får spinal stenos.

Spina betyder ryggrad och stenos trängsel, således trång ryggrad. Detta uppkommer som en del i åldrandet, men inte alltid och i samband med att sjukdomen utvecklas blir det mindre plats för nerverna både inne i ryggmärgskanalen och i de hål genom vilka nervrötterna lämnar ryggmärgskanalen. Trängseln beror huvudsakligen på tre komponenter:
  1. Diskarna mellan kotorna sjunker ihop och detta kan leda till en buktning mot nerverna.
  2. Benpålagringar på de åldrade lederna mellan kotorna kan orsaka trängsel.
  3. Förtjockade ligament i anslutning till ryggmärgskanalen är en normal del av åldrandet, men kan ibland orsaka trängsel.
Den tätaste trängseln brukar alltid finnas i anslutning till en disk. Diagnosen ställs med magnetkamera (MR) eller i undantagsfall med datortomografi (DT).

Hur kan det kännas om man har Spinal Stenos?


De vanligaste symtomen vid spinal stenos är bensmärtor och/eller svaghet och känselstörningar i benen som förvärras vid gång. Om man sätter sig och vilar ett tag brukar besvären lätta och man kan gå ytterligare en sträcka. Ofta är man besvärsfri i sittande och liggande. Gång i framåtböjt läge till exempel med stavar eller rollator brukar gå bra. Detta beror på att ryggmärgskanalen är som rymligast då man kutar med ryggen och som mest trång då man sträcker på sig.
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2015/04/Goda-resultat-av-minimalinvasiva-ingrepp-vid-lumbal-spinal-stenos/
Vad kan göras?

Operation av spinal stenos innebär att man tar bort en del av kotornas bakre delar (taggutskott och kotbågen) för att skapa utrymme för nerverna i ryggmärgskanalen. Man tar även bort det förtjockade gula ligamentet och även de benpålagringar som uppstått runt intervertebralledena (smålederna mellan kotorna). Ibland använder vi mikroskop vid operationen.

Det finns olika tekniker vid operation av spinal stenos, men det som beskrivs ovan är en av de vanligare operationsmetoderna. Vid fall där det är stor förskjutning mellan kotorna gör vi även steloperation mellan två eller fler kotor. 


Steloperation innebär att vi vill få bakre och yttre delarna av två eller flera kotor att växa ihop med överbroade ben. Detta uppnår vi genom att skada kotorna samt att stimulera läkningen genom att lägga det ben som tagits bort tidigare vid operationen på utsidan av kotorna. Oftast väljer vi att stabilisera mellan kotorna med skruvar i kotorna och sammanlänkande stag.

Inga kommentarer

Skriv gärna en kommentar.
Vid rutan kommentera som kan ni välja namn/webadrsss - då kan alla kommentera.
Kram

Använder Blogger.