6. Månadens djur är såklart..............

......är musen med tanke på djur :-)

Musen (Mus musculus) är en liten rackare som har en mycket hög fortplantningsgrad och den förekommer över stora delar av världen. Tama former av mus är nuförtiden ett relativt vanligt och trevligt sällskapsdjur.

Musen är korthårig och färgen varierar från ljusbrunt till svart.

Musen står och går vanligen på alla fyra benen. När den äter, slåss eller ska orientera sig i omgivningen kan den stå en stund på bakbenen.

När den springer har den svansen utsträckt horisontellt för att den ska få hjälp för att hålla balansen. Änden på svansen är uppåtböjd, utom när den blir skrämd. Musen är bra på att hoppa, klättra och simma.

Musen är mest aktiv i skymningen och på natten och den tycker inte om skarpt ljus. Den lever i många olika sorters undanskymda utrymmen, gärna där det finns mat i närheten. Musbot är byggt av diverse mjuka material.

Den tid musen är mottaglig för befruktning är kortare än ett dygn. Efter parningen bildas vanligen en vaxartad propp i vagina som förhindrar ytterligare parning.


Svensk mus som egentligen inte är svensk till ursprunget utan bara är mest lik är ca 20 centimeter lång från rot till topp.


Engelsk mus är lite större och kraftigare än den svenska musen, med en längd på ca 30 centimeter. Den internationella benämningen är showmouse.

Minimusen är mindre och kortare än andra musar och är ca 10-15 centimeter.

Inga kommentarer

Skriv gärna en kommentar.
Vid rutan "kommentera som" kan
ni välja "namn/webbadress" - då kan alla kommentera.

Tack för din kommentar
Stina

Använder Blogger.